Goudkoers

De goudkoers. Een even ongrijpbaar als belangrijk fenomeen. Want het is met deze koers dat u wel of niet in staat kunt zijn om goud te kopen. Een voorbeeld. U had een jaar geleden zo’n 1000 euro tot uw beschikking. Dat was ongeveer genoeg voor 40 gram goud. Vandaag de dag zou diezelfde 1000 euro u slechts een gram of 30 opleveren. We schrijven overigens juni 2011; op het moment dat u dit leest, kan alles al weer anders zijn. Veranderingen van de koers van het edelmetaal zijn zoveel een zegen als een last. Over die zegen en die last gaat deze pagina; we leggen u uit hoe en wat en vertellen over de mogelijkheden.

De goudkoers is, zoals vrijwel alle koersen, gebaseerd op vraag en aanbod. Op een grote wereldmarkt wordt de koers van het goud bepaald voor iedereen die interesse heeft in het product. Eenvoudig en snel kunt u daarna bepalen of u het goud wilt aanschaffen of dat u deze huidige goudkoers te hoog vindt. Zo simpel is het en zo simpel zal het in de komende jaren ook wel blijven. Het is overigens vreemd om te stellen dat met het veranderen van de koers ook de prikkel om te investeren weg valt; juist op dat soort moment kunt u toeslaan. Lees daarover meer in onze alinea over de zegen van de goudkoers.

De zegen van de veranderende goudkoers

Een goudkoers wordt, u heeft het al even terug kunnen lezen, bepaald op de markt van vraag en aanbod. Deze markt zorgt er voor dat u een bepaalde prijs moet afrekenen voor een bepaald gewicht. De koers, niet onbelangrijk om te weten, wordt vaak weergegeven op basis van een troy ounce goud. Een troy ounce goud is de wereldwijde standaardmaat voor het handelen in het edelmetaal. Dit geldt ook zilver, terwijl bijvoorbeeld olie per vat wordt verhandeld. Of per miljoen vaten, maar dat terzijde. Het draait er dus om dat u voor uzelf de vertaalslag kunt maken.

Het gaat hier om de vertaalslag van de goudkoers naar een gewicht dat u wilt kopen. Stel, u wilt 10.000 euro uitgeven. Een troy ounce doet volgens de op dat moment geldende goudkoers zo’n 2000 euro. Let wel, deze bedrag zijn fictief. Dat betekent dat u, minus de transactiekosten en andere kosten die zijn toe te rekenen bij een dergelijke aanschaf, zo ongeveer 5 troy ounce van het goud kunt gaan kopen. Dat betekent ongeveer 5 keer 31 gram. 155 gram goud voor 10.000 euro, tegen die prijs. U moet de koers, om een prijs per gram te bepalen, dus delen door 31.

Dat is van belang, want het geeft u de kans om de goudkoers zo in te schakelen dat u er voordeel van heeft. Met een dalende goudkoers kan het prettig zijn om het een ander van het product aan te schaffen, tegen een voor u op dat moment interessante prijs. U denkt dat het goud in de toekomst meer waard kan worden. Op het moment dat de prijs daadwerkelijk stijgt, is het aan u om het goud weer te verkopen. U profiteert dan van de zegen van een stijgende koers, een zegen die u de mogelijkheid biedt om snel extra geld te verdienen.

De last van een veranderende goudkoers

Dit is niet alles. Aan ieder voordeel kleeft een nadeel. Elk argument kan ontkracht worden door een tegenargument. Hetzelfde geldt bij het verhaal over de goudkoers dat we zojuist verteld hebben. Hierin gaan we expliciet uit van de voordelen van een stijgende koers, of de voordelen van een dalende koers (die creƫren namelijk zowel de momenten om in als uit te stappen). Het is echter zo dat het speculeren op de ontwikkelingen in de prijs van goud niet voor iedereen is weggelegd. Het verandert de vraag wat voor goud u koopt en waar u goud koopt.

Dat moeten we uitleggen. U kunt goud kopen door de goudkoers op te zoeken, te bepalen wat uw budget is en daarna een bestelling te plaatsen voor fysiek goud. Een kind kan bijna de was doen; de websites waar u goud kunt bestellen zijn de afgelopen jaren verdrievoudigd en het is ongelooflijk eenvoudig om snel de juiste producten te kopen. Echter, het is ook mogelijk om enkel en alleen te speculeren op de goudkoers. U koopt op zo’n moment geen echt goud, maar een afgeleid product van goud, een turbo of een tracker. Deze turbo of tracker kan in waarde stijgen of in waarde dalen en daar kunt u mee verdienen.

Dit heeft tot gevolg dat de goudkoers sterker fluctueert dan hij op basis van de normale markt van vraag en aanbod zou moeten doen. Dat kan vervelend zijn, zelfs een last. Immers, misschien bent u wel gewoon op zoek naar goud als lange termijn investering of als bescherming tegen instortende beurzen. Dan is een volatiele goudkoers het laatste waar u op zit te wachten; een dergelijke koers zou namelijk in grote mate uw investering in gevaar brengen. Als u dan op een bepaald moment zou moeten verkopen, heeft u het risico dat u onder de aanschafprijs verkoopt. Dat betekent verlies. U zou hier goed rekening mee moeten houden.

Tips en tricks

Het inspelen op de goudkoers is niet voor iedereen weggelegd. Houd er daarom rekening mee dat u, als u wilt gaan speculeren op ontwikkelingen die mogelijk gunstig uitpakken, altijd wel precies moet weten wat u koopt en tegen welke prijs u het koopt. Dat biedt u namelijk de ruimte een investering af te blazen of om een investering op een andere manier vorm te geven. Zorg dat u goed voorbereid bent. Accepteer verliezen of teruglopende winsten, want dat kan u het een en ander opleveren. Rust, met name.

Want ook bij de goudkoers geldt; hij komt er wel weer bovenop. Het kan een tijdje duren, maar op lange of middellange termijn wordt een daling altijd gevolgd door een prijsstijging. Het prijspeil van het product ligt steeds iets hoger als u de prijs door de tijd heen vergelijkt. Als u deze gegevens in uw achterhoofd houdt, niet bang bent om een investering te plaatsen en na te denken over de mogelijkheden om de goudkoers naar uw hand te zetten, dan ligt er een wereld aan winst op u te wachten. Zorg dat u er klaar voor bent!